Køleskabe har længe været tænkt som de store, klodsede og kedelig nødvendighed i køkkenet. I de gamle dage da man købte et køleskab, var det så simpelt som at vælge mellem æggeskald hvid og almindelig hvid. Men tiderne har ændret sig, idet producenterne stadig tænker uden af boksen, for at forsøge at omdefinere, hvad det moderne køleskab virkelig kan klare – og hvilke behov det kan dække.

Som en følge heraf vil dagens køleskabskigger finde et stadigt voksende udvalg af farver og design muligheder. I dag finder du smart designet køleskabe, designet til at forsvinde i din indretning og et bredt udvalg af nye smarte funktioner, herunder dem, der har til formål at omdanne dit køkken til et underholdningscenter med opkobling til Wi-Fi. Det er nok til at få dig til at spekulere på, om gamle fryser går gennem en smule af en identitetskrise.

Denne genopfindelse af køleskabet kommer med en overvældende overflod af nye modeller at vælge imellem. Heldigvis er du kommet til det rigtige sted – et praktisk overblik designet til at hjælpe dig med at indsnævre de utallige muligheder og komme ud over, at køleskabet du køber vil give dig den bedste værdi for dine surt opsparede penge.

I sidste ende handler det om at finde det rigtige køleskab ved at forstå dine egne behov og stille de rigtige spørgsmål, så lad os komme i gang med det.

Hvilken type køleskab vil jeg have?

Rent design- og indretningsmæssigt har du fire muligheder at vælge imellem, og hver kommer med sine egne fordele og ulemper. At finde ud af hvilken som er bedst for dig er det første, og mest oplagte trin i retning mod den endelige købsbeslutning. 

Køle-fryseskab med top fryser

Når der siges ordet “køleskab”, er chancerne gode for, at dette er den stil, der kommer ind i dit hoved først. Med de nederste to tredjedele, der er dedikeret til opbevaring af friske fødevarer og fryseren, der sidder på toppen, kæmpede de fleste af os sandsynligvis for at nå isen helt deroppe i fryseren, dengang vi var børn. Eller også havde du en I din første lejlighed, for at bruge så lidt plads som muligt, til at både opbevare friske ting og frost.

Smagen har rykket sig siden da, så hvis du leder efter noget moderne, avanceret og funktionsrigt, så er en topfrysermodel nok ikke for dig. Hvis stilen ikke er så meget af en bekymring, så vil du opdage, at de bedste køle-fryseskabe med topfryser tilbyder nogle af de bedste tilbud på markedet. Der er stadig nok modeller, der bliver produceret til at tilbyde et solidt udvalg af forskellige køleskabe.

Pris: fra 1.500 til 12.000

Gennemsnitlige størrelse: Bredde: 70 cm; Dybde: 80 cm; Højde: 170 cm.

Bedst egnet til: Den prisbevidste forbruger, som ikke leder efter noget for prangende, men god værdi for pengene.

Køle/fryseskab med bundfryser

Hvis du leder efter noget i et mere enkelt design, og vil nyde lidt lettere adgang til dine friske fødevarer, så kan et køle-fryseskab med fryseenhed nederst være helt rigtig for dig. Køle-fryseskab med bundfryser er ikke meget forskellig fra køleskab med topfryseren på nær at fryseren er placeret – ja, du gættede rigtigt – i bunden. Det betyder, at du ikke behøver at bukke dig forover, mens du roder rundt for almindeligt anvendte varer, såsom mælk og vand.

Det betyder selvfølgelig også, at frosne fødevarer vil være placeret nede omkring dine ankler – selvom et flertal af modellerne i dag kommer med fryseskuffer, der kan gøre isen lidt lettere at få ud, til en hyggelig omgang film på sofaen. Køleskab med bundfryser har tendens til at være lidt større end top frysere, men der er også mindre udvalg af modeller at vælge imellem.

Pris: 3.000 til 12.000

Gennemsnitlige dimensioner: Bredde: 70 cm; Dybde: 80 cm; Højde: 180 cm

Bedst egnet til: Familier, der ikke har noget imod at bøje sig for at komme ind i fryseren, men som har stor fordel ved at have et højt køleskab.

Amerikanerkøleskab (Side-by-side køleskab)

Amerikanerkøleskab deler dit køleskab lige ned i midten (typisk), og giver dig frosne fødevarer til i den ene side og friske fødevarer i den anden side. Oftest har man frost til venstre og køleskab til højre. Nogle modeller tilbyder samme kapacitet i begge sektioner, men de fleste tildeler lidt ekstra skabsplads til køleskabet. Dette kan gøre at man får en en ekstra smal fryser sektion, så frysepizza-elskere vil måske overveje at have en amerikanerkøleskab som har en 50/50 fordeling.

Side-by-side køleskabe kommer i en bred vifte af modeller og har tendens til at fremvise flere funktioner end deres modpart, den mindre køle-fryseskab med enten top- eller bundfryser. Mange af disse funktioner har til formål at spare plads, især når det kommer til hylderne inde i dørene. Amerikanerkøleskabe har heller ikke brug for så meget clearance til at åbne dørene, hvilket gør dem ideelle til smalle køkkener. På grund af den vertikale deling vil du sikkert gå med den bredeste model, der passer ind i dit køkken og dit budget. Amerikanerkøleskabe kan være dyre at købe, eftersom amerikanerkøleskab typisk har smarte funktioner, såsom vanddispenser og meget kapacitet. Perfekt til den store familie.

Pris: 4.000 – 30.000

Gennemsnitlige dimensioner: Bredde: 90 cm; Dybde: 75 cm; Højde: 180 cm

Bedst egnet til: Rumbevidste forbrugere, der stadig vil have et funktionsfylds køleskab, som i øvrigt har en stor familie.

Køleskab med fransk dør

Meget populære franskdørsmodeller kombinerer fryserens skuffesystem med et køleskab som har en vanlig døråbning. Det betyder, at du har et fuldt bredde,dobbeltdørkøleskab med masser af lagerplads. Med din køleskabsdør opdelt effektivt i to, betyder det også, at du ikke vil lade helt lige så meget kold luft ud, når du åbner kun en dør for at få fat i mælken. Helt perfekt til den store familie på +4-5 medlemmer.

Med den store efterspørgsel efter køleskabe med fransk dør er du sikker på at finde et stort udvalg af muligheder, herunder modeller med de nyeste smarte funktioner, du ikke finder i andre stilarter. Du kan også opgradere udseendet af dit køleskab til at matche dit køkken eller endda camouflere sig helt blandt dine skabe, men vær opmærksom på at du sandsynligvis vil skulle ligge mange tusinde kroner oveni den allerede høje pris.

Pris: 8.000 til 40.000

Gennemsnitlige dimensioner: Bredde: 90 cm; Dybde: 75 cm; Højde: 180 cm

Bedst egnet til: Moderigtige boligejere, der ønsker masser af plads til dagligvarer og de mest avancerede funktioner til rådighed.

Læs i øvrigt om flere gode råd inde dit køb af køleskab her hos Forbrugerrådet Tænk.

Valg af den stil, der passer til dit køkken er halvdelen af ​​kampen, og bør give dig en meget klarere ide om hvad du vil have af dit nye køleskab. Men lad ikke afsted til værkstedet endnu, for du har stadig nogle meget vigtige spørgsmål til at spørge dig selv, herunder:

Hvor stort skal mit køleskab egentlig at være?

Jo større, jo bedre, ikke? Ikke nødvendigvis!

Kapacitet i et køleskab og fryse måles i liter, og du bør bruge dette som tommelfingerregel:

1 person: 100 liter

2 personer: 150-200 liter

3 personer: 200-250 liter

4 personer: 250-300 liter

5+ personer: 300+ liter

Det varierer, men en generel tommelfingerregel er, at du vil have 100 liter til dig selv, og 50-100 liter ekstra plads pr. Voksen i din husstand sammen med en lille smule ekstra beredskabsrum. Med køleskabe i fuld størrelse, eksempelvis et amerikanerkøleskab, vil du uden problemer nå op på omkring 300 liter kapacitet, som egner til dig den store familie.

Selvfølgelig er den største begrænsende faktor dit køkken, så sørg for at måle for at se, hvor meget bredde, højde og dybde du skal arbejde med, inden du begynder at shoppe stort ind.

Med det sagt, så betyder et større køleskab også en større energiregning, så vær forsigtig med ikke at gå all-in på ekstra plads, som du ikke rent faktisk skal bruge. Du betaler mere både på forhånd og på længere sigt, da du fortsætter med at betale elforbruget for at køle det spildte rum sammen med din mad.

Hvis du leder efter noget til den mindre side, vil du sikkert overveje et køleskab meden top- eller bundfryser, da ingen af ​​de andre typer af køleskabe kommer i størrelser meget mindre end 250 liter. Hvis dit køkken er særligt trangt, eller hvis du bare leder efter noget småt til en garage eller et baglokal, finder du også kompakte modeller i begge stilarter.

Hvilke funktioner skal jeg kigge efter?

Køleskabe er kommet langt siden debutten af ægholderen og smørbakken. I disse dage finder du en bred vifte af funktioner designet til at bringe helt nye funktionaliteter til dit køleskab. Med den endeløse parade af varemærkebeskyttede navne og dristige krav kan det hurtigt blive overvældende at finde de funktioner, du rent faktisk ønsker. Så hvilke er værd at se efter?

Pas på de fødevarer, du elsker

Først skal du tænke på de ting, du kan lide at lave og / eller spise, så kig efter funktioner, der tager sig virkelig godt af disse ting. Det er helt sikkert, at det er de funktioner, du nyder at bruge mest. Er du en hengiven madelsker, der altid vil have en række friske ingredienser til rådighed? Mange modeller tilbyder sektionelle klimaanlæg til de forskellige rum i dit køleskab eller endda dedikerede, temperatur justerbare skuffer. Mange producenter kalder dem 0-zone skuffe, eller Tempzone. Lever du af mad foran fjerneren og frosne færdigretter? Kig efter avancerede afrimningsfunktioner designet til at eliminere isopbygning i fryseren. Elsker du et godt glas hvidvin eller rose? Kig efter et køleskab med et indbygget vinstativ, som kan holde din vin kølig.

Justerbar lagerplads

Hvis du konstant omarrangerer ting i dit køleskab for at gøre plads til dagligvarer, så kig efter et justerbart design til at give dig en hjælpende hånd. Hylder, der glider ind eller foldes op, gør det meget lettere at gøre plads til høje ting, og den stadig mere almindelige dør-i-dør-funktion kan omdanne dine dørhylder til et midlertidigt minikøleskab til drikkevarer og småtteri.

En opbevaringsbekymring, som du måske ikke har tænkt på: ismaskinen. Nogle køleskabe placerer den på øverste hylde – isen falder ned gennem en rynke i døren i dit ventende glas. Det er alt godt og i orden, men ismaskinen spiser noget indlysende kapacitet fra dit køleskabet, og det klumpede overhæng på døren vil være tilbøjelig til at blokere for de indvendige hylder under den.

Derfor foretrække flere og flere et køleskabe, der placere hele ismaskinen i døren. De har tendens til at lave mindre is, men den sikre dig også mere plads. Det er en helt fair trade, skulle vi mene.

Overvej vanddispenseren i køleskabet

En tendens, som er set i de seneste år: kreativitet fra vanddispenseren. Nogle producenter er foran andre, med franske dørmodeller, der er i stand til at disponere den nøjagtige mængde vand, du ønsker. Der er også de køleskabe som automatisk kan stoppe, når de opdager, at dit glas, kande eller gryde er fyldt op. Overvej om nogle af disse funktioner er relevante for dig. Hvis ja, så skal du vide at det typisk medfører en større udgift da funktioner = højere pris.

Selvfølgelig vil du også finde køleskabe med berøringsskærme og indbygget Wi-Fi, og mange dristige producenter hævder at opgradere dit køkken – hvilket bringer os til et sidste spørgsmål:

Har jeg brug for et smart køleskab?

Du kan helt sikkert leve uden en, hvis det er det du spørger om – især hvis budgettet er en af dine større bekymringer. Kort sagt, smart køleskabe kommer ikke billigt, og hvorvidt ekstraomkostningerne er det værd, er virkelig helt op til dig selv.

For nogle giver smart teknologi i køleskabet en helt ny cool faktor, og det faktum at vi bruger vores køleskabe hver dag gør disse funktioner en god investering. For andre synes “smart” bare som et andet ord for “unødvendigt”. Hvis dette indbefatter dig, så er en ekstra kost på +2.000 eller derover for at have et banebrydende og innovativt køleskab, sandsynligvis spild af penge for dig.

Når det er sagt, så skal man ikke være for hurtig til at smække døren på såkaldte “smarte” funktioner. Der er masser af disse smarte funktioner i køleskabene, der lever op til navnet, og et voksende udvalg af muligheder at vælge imellem. LG har endda være ude og sige, at de planlægger at begynde at montere Wi-Fi-radioer i hvert køleskab, som de producerer fra 2020. Vær opmærksom på de funktioner som er inkluderet, og læs nogle gode råd til dit køleskab her.

Med andre ord kan vi hurtigt nærme os et punkt, hvor smarte køleskabe er normen, ikke undtagelsen. Nedenfor er der nogle “smarte” funktioner, som ses i flere og flere af nutidens og ikke mindst fremtidens køleskabe.

Så hvad kan smarte køleskabe?

Godt du spurgte. Her er et hurtigt overblik over, hvad der for øjeblikket findes på markedet:

Energiovervågning

Vi ser i stigende grad “tilsluttede” køleskabe, der er i stand til at synkronisere med det smarte elnet i byer, hvor det er tilgængeligt. Køleskabe som disse kan automatisk planlægge dyre afrimningscyklusser for de tidspunkter, hvor energipriserne er på deres laveste. En model fra Whirlpool vil endda synkronisere med Nest Learning Thermostat for at udnytte Nest’s Rush Hour Rewards-funktionen eller sende din telefon en advarsel, hvis strømmen nogensinde går ud.

Stemmekontrol

Smart køleskabe forsøger også at udnytte den aktuelle bølge i popularitet for smart-home stemmestyrede platforme. Flere modeller af smarte køleskabe tilbyder opkobling på Amazon Alexa, som lader dig spørge Amazons stemmeaktiverede assistent for at foretage en hurtig temperaturjustering, eller fortælle om vandfilteret skal udskiftes. Samsung og LG er hver især gået et skridt videre og bygget stemmestyring direkte i deres egne topmodeller af “smart” køleskabe. Du finder inkorporeret Alexa styring i LGs Smart InstaView-køleskab, mens Samsung Family Hub-køleskabet tilbyder talekontrol gennem Samsungs egen software. Det er ikke svært at forestille sig HomeKit-kompatible køleskabe, der også arbejder med Siri i den nærmeste fremtid.

Køkken kommandocentre

Apropos Samsung og LG, så ser begge mærker deres smart køleskabe som det centrale kommandocenter for et komplet tilsluttet køkken, hvis ikke et komplet smarte hjem. Derfor har de hver en stor touchskærm på fronten, komplet med egne tilhørende køleskabsapplikationer. Uanset om du vil indstille en madlavningstimer, følge en opskrift, opdatere familiens digitale kalender eller bare streame nogle musik, mens du laver mad, så vil smarte køleskabe som de tidligere nævnte, håndtere alt dette.

Kamera i køleskabet

Vi ser også flere køleskabe, der indeholder indbyggede kameraer, der lader dig kontrollere, hvad der er af indhold i køleskabet, direkte fra din telefon. Det vil sige at du kan gøre det, når du står nede i indkøbscenteret eller står i køen til at skulle betale. Du kan også typisk sætte nedtællingstimer på ​​din mad i køleskabet for at holde styr på udløbsdatoer. Det er en overraskende smart funktion, som sikre at du ikke glemmer at drikke din mælke, spise din yougurt eller tilberede det kød som du har købt.

Køleskab konklusionen

Igen er spørgsmålet, “hvad har du brug for i dit køkken?”. Da folk har klaret sig fint med simple køleskabe i generationer nu, er behovet for smarte køleskabe måske ikke så stort endnu. Ingen af ​​disse smarte køleskabe er billige, og ingen af ​​de smarte egenskaber er helt overbevisende nok alene for at retfærdiggøre den ekstra udgift. Vigtigst af alt er fortsat at du har den rette type og den rette størrelse af køleskab i hjemmet.

Når det er sagt, gør de fleste producenter deres bedste for at friste dig ved at give disse køleskabe premiumdesign og fylde dem med ekstra funktioner – ting som dør i dør, temperatur justerbare skuffer og endda gennemsigtige paneler lad dig kigge indeni uden at åbne døren. Du behøver ikke nogen af ​​disse funktioner, men man kan bestemt ikke bebrejde dig for at have lyst til en eller at købe en, for den sags skyld.

Heldigvis behøver du ikke bruge tusindvis på et top-of-the-line køleskab for at føle, at du får en opgradering. Med en voksende mangfoldighed af muligheder på tværs af en bred vifte af priser, er der intet, der forhindrer dig i at købe et køleskab, som du vil elske – forudsat at du er villig til at lægge en lille smule benarbejde først. Gør dine lektier og shop smart, og du vil være tilfreds med dit køleskab i de kommende år.

Author

Write A Comment